Relatie perikelen

De verschillende talen van de man en vrouw

De meeste gehoorde klacht van vrouwen over mannen is dat ze niet luisteren. Zij wil medeleven en hij wil oplossen. Hij raakt hiervan in de war als de vrouw deze daad van liefde niet weet te waarderen. Hij begrijpt maar niet dat zij alleen maar wil dat hij naar haar luistert zonder iets te moeten doen.

De meeste gehoorde klacht van mannen over vrouwen is dat vrouwen hen altijd willen veranderen. Zij vormt het opvoedingscomité en hij is het doelwit. Hij voelt zich overheerst. Hij wil alleen maar dat zij hem accepteert.

Een man wil wel veranderen als hij het gevoel heeft dat hij niet wordt gezien als de oorzaak maar als een oplossing van een probleem.

Mannen maken ruzie om het recht op vrijheid, en vrouwen op het recht om van streek te zijn. Mannen willen ruimte en vrouwen willen begrip.

Mannen zeggen niet vaak het spijt me, omdat dit betekent in hun wereld dat ze iets fouts hebben gedaan. Vrouwen zeggen met het spijt me; ik trek me je gevoelens aan.

De meeste ruzies escaleren wanneer een man de gevoelens van een vrouw begint te ontkennen en zij daarop met afkeuring reageert. Als een man oefent in het serieus nemen van de gevoelens van zijn vrouw en de vrouw heeft geleerd haar gevoelens directer te uiten zonder daarbij afkeuring aan de man te geven, betekent minder ruzie en meer liefde en vertrouwen. Maar daar is wel oefening voor nodig, veel oefening! En soms een duwtje in de rug van een relatiecoach.